Een arbeidsongeschiktheidsuitkering (AOV) kun je op verschillende manieren inrichten. In een AOV worden de begrippen “passende arbeid” en “beroepsarbeidsongeschiktheid” gebruikt. Maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel omschrijven wij wat een AOV op basis van passende arbeid betekent.

Wat is passende arbeid bij een AOV?

Simpel gezegd is passende arbeid werk dat bij je past, gezien je ervaring en of opleiding. Daarnaast kan de verzekeringsmaatschappij in redelijkheid verlangen dat jij deze werkzaamheden verricht.

Voorbeeld van passende arbeid bij een AOV

Je hebt een HBO opleiding bouwkunde en je stuurt regelmatig een bouwproject aan. Je kunt dit alleen doen doordat je met de auto bij deze projecten kan komen. Op het moment dat je niet meer in staat bent om (bijvoorbeeld) auto te rijden is het nog wel mogelijk, gezien je achtergrond en je ervaring, andere werkzaamheden te verrichten op kantoor. Dit betekent dan ook dat je mogelijk niet geheel wordt afgekeurd, je kunt nog werken. Nu is de vraag of je dit belangrijk vindt. Immers er is geen ondernemer die graag zijn hand ophoudt en stopt met werken.

Wij hebben allen de drive om door te gaan. Is het erg om andere werkzaamheden te verrichten als deze wel bij je kennis en ervaring zouden passen? Als je dit geen probleem vindt, kun je uiteraard voor een AOV met de optie “passende arbeid” kiezen. Het bijkomende voordeel als je kiest voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering op basis van passende arbeid, is dat een AOV op passende arbeid goedkoper is dan op basis van beroeps arbeidsongeschiktheid. Daarnaast is de dekking precies hetzelfde als dat je in loondienst zou zijn.

Passende arbeid bij een AOV, beroepsarbeidsongeschiktheid, neemgeenrisico

Ook in loondienst kijkt men wat je nog kunt in het geval van –gedeeltelijke- arbeidsongeschiktheid. Dit noemen wij je arbeidscapaciteit. Voor dit gedeelte (de arbeid die je nog wel kunt verrichten) word je in loondienst dan ook nooit afgekeurd.

Nadelen aan een AOV met voorwaarde “passende arbeid”

In mijn ogen zijn er minimaal twee nadelen aan een AOV met passende arbeid.

  1. Als jouw restverdiencapaciteit (de mogelijkheid om ander werk te krijgen) 60 % is, krijg je slechts een uitkering van 40% . Voor het resterende inkomensverlies (60%) moet wel een baan gevonden worden.
  2. In een periode van grote werkeloosheid is het moeilijk een baan te vinden. Hier houdt een verzekeraar geen rekening mee.

Voordelen van een AOV met passende arbeid

Vaak wordt er aangegeven dat men zich wilt verzekeren op basis van beroep. Toch kan er iemand vaak meer dan dat waar hij op afgestudeerd is. Een bouwvakker zou bijvoorbeeld de bewaking in kunnen gaan.

Bij beroepen waar het verdienmodel boven de €50.000 of hoger is wordt het vinden van passende arbeid steeds moeilijker. Voor deze beroepen is het vaak aan te bevelen voor een AOV met beroepsarbeidsongeschiktheid te kiezen.

Neemgeenrisico.nl is erop gericht om direct online uw arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Je kunt dit zeer eenvoudig doen zonder tussenkomst van een verzekeringstussenpersoon. Neemgeenrisico.nl wilt je inkomensrisico beperken. Dit is de reden dat wij gekozen hebben om online uitsluitend een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te bieden op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid. Wens je hier meer over te weten, dan kan je ons bellen op telefoonnummer 0164-246499  of mailen.

Laat je goed adviseren

Goed op dit soort regels letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wij van www.neemgeenrisico.nl vinden het belangrijk dat je hierover goed geïnformeerd wordt. Vraag hiernaar wanneer je een beroeps- arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons bereiken op telefoonnummer: 06-30613393.U kunt ook een e-mail sturen naar: info@neemgeenrisico.nl