Beroepsarbeidsongschiktheid of passende arbeid?

Een arbeidsongeschiktheidsuitkering (AOV) kunt u op verschillende manieren inrichten. In een AOV worden de begrippen “passende arbeid” en “beroepsarbeidsongeschiktheid” gebruikt. Maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel omschrijven wij wat een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering voor u betekent.

Beroepsarbeidsongschiktheidsverzekering

Een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering is de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering die er is. Bij beroepsarbeidsongeschiktheid wordt u namelijk afgekeurd voor het beroep dat u uitoefent en niet voor het beroep dat u mogelijk nog kunt doen. Deze verzekering biedt dan ook de meest uitgebreide dekking.

Waarom een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering? 

Als u in uw AOV gekozen hebt voor een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering, kunt u niet verplicht worden om andere werkzaamheden te doen in een “gelijkwaardige” functie**. Het beroep dat u uitoefent dient uiteraard correct omschreven te staan in het polisblad. Dat is immers het beroep waar u op afgekeurd kan worden. Het afkeuringspercentage is afhankelijk van het percentage waarbij u uw werkzaamheden niet meer kunt uitoefenen op basis van uw beroep.

** een gelijkwaardige functie is een beroep waarmee u hetzelfde kunt verdienen.

Wat betekent een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering?

Er zijn diverse verzekeraars die producten aanbieden waarbij gestimuleerd wordt binnen het bedrijf werkzaamheden uit te voeren die u normaal gesproken niet zou doen. Zo is het mogelijk dat aan een universitair geschoold persoon die veel op bouwlocaties controles uitoefent, gevraagd wordt de bouwtekening binnen zijn bedrijf te maken. Als de arbeidsongschikte hiervoor geschikt is, is de arbeidsongeschikte persoon mogelijk niet meer 60% arbeidsongeschikt, maar slechts 30%. Dit omdat andere werkzaamheden binnen het bedrijf uitgeoefend kunnen worden. In dit geval wordt er dus niet gevraagd om deze werkzaamheden buiten het bedrijf te doen.

Over het algemeen is dit voor een ondernemer geen enkel probleem. Hij blijft betrokken binnen zijn eigen bedrijf en kan gewoon aan het werk i.p.v. dat hij/zij thuis zit op de bank. Als u dit niet wenst en u zich afvraagt of een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering wel een zuivere beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering is, willen wij u vragen ons telefonisch te benaderen +31164246499. Uiteraard begrijpen wij dat u hier meer over wenst te weten als u na het berekenen van de premie voor de meest passende verzekering wilt kiezen.

Beroepsarbeidsongeschiktheid voor de ZZP'er

Als ZZP'er heeft u hier in de regel geen last van. Als ZZP'er verricht u namelijk alle werkzaamheden zelf en bij arbeidsongeschiktheid wordt u uiteraard afgekeurd voor het percentage wat van toepassing is. Van ZZP'ers wordt dan ook niet geëist dat u andere werkzaamheden binnen het bedrijf moet verrichten. Dit komt omdat deze er gewoonweg niet zijn.

Wilt u weten of u de juiste keuze gemaakt hebt bij de beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kunt u altijd met een van onze adviseurs mailen. Binnen 1 werkdag nemen zij contact met u op. Wilt u meer weten over onze meest complete verzekeringen? Lees dan het artikel over onze sommenverzekering. Een interessant artikel om de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen die bij u past.

 

Neemgeenrisico.nl, voor de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons bereiken op telefoonnummer: 06-30613393.U kunt ook een e-mail sturen naar: info@neemgeenrisico.nl